Mozilla waarschuwt voor malware vermomd als Firefox

Mozilla waarschuwt voor malware vermomd als Firefox

In een artikel op het Mozilla-blog waarschuwt privacy-specialist Alex Fowler voor schadelijke software die zich voordoet als browser Firefox. In een verslag van Citizen Lab is te zien dat ontwikkelaar Gamma International commerciële spyware op de markt heeft gebracht die veel op Firefox lijkt. Mozilla heeft Gamma International een brief gestuurd waarin het bedrijf eist dat de kwaadwillende software verdwijnt.

Citizen Lab ontdekte de kopie van Firefox, een programma dat zowel onder de naam FinSpy als FinFisher werd verkocht. Verschillende internationale overheden maken gebruik van de software voor misdaadbestrijding. Citizen Lab beschrijft in het rapport drie verschillende voorbeelden van aanvallen van FinSpy/FinFisher.

Mozilla reageert fel op de veiligheidsbreuk omdat het bedrijf claimt gebruikers te willen beschermen tegen dergelijke aanvallen. De internetgigant zegt niet toe te willen kijken terwijl Gamma International mensenrechten en online privacyregels schendt.

Geen invloed op Firefox-browser


Mozilla verzekert op haar blog dat de malware geen invloed heeft op de standaard Firefox-browser. Ontwikkelaar Asa Dotzler meldt dat als je gevraagd wordt om te betalen voor Firefox, je niet met het origineel te maken hebt. Daarnaast raadt Dotzler aan de browser van een betrouwbare bron te downloaden.

Bron: Mozilla | Citizen Lab

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Nieuwste artikelen

Meest gedownloade apps