Android ondervindt 99% van mobiele malware-aanvallen

Android ondervindt 99% van mobiele malware-aanvallen

Volgens Cisco’s jaarlijkse veiligheidsrapport vond 99% van de malware-aanvallen in 2013 plaats op een Android-apparaat. Eerder werd bekend dat de meeste Android-malware verschijnt in legitieme apps via onofficiële webwinkels.

99% lijkt een enorm aantal, maar deze uitkomst is niet verrassend. Het mobiele besturingssysteem Android beslaat 80% van de mobiele markt, dus het is logisch dat cybercriminelen zich daar op richten. De meestgebruikte malware is een bestand dat Android.Qdplugin heet, een Trojan die informatie steelt uit een geïnfecteerd apparaat.

Naast het grote marktaandeel is ook het open karakter van Android reden voor het hoge percentage aanvallen. Veel Android-gebruikers installeren applicaties uit andere webwinkels dan de officiële Google Play Store, alhoewel dit platform ook niet immuun is voor de verspreiding van schadelijke software.

Het rapport toont onder andere aan dat slechts 1,2% van de bestaande malware mobiele software betreft. Van de web-aanvallen is 91% gericht op Java, waarvan 64% zogenaamde Trojans zijn en 20% adware.

Volg Softonic op Facebook en Twitter voor het laatste beveiligingsnieuws!

Lees ook:

[Bron: Cisco]

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Nieuwste artikelen

Meest gedownloade apps